Nabory prowadzone są na cztery Przedsięwzięcia:
Przedsięwzięcie 1.1 – Wysoka konkurencyjność podmiotów sektora rybackiego – środki m.in. na
doposażenie, rozbudowę, modernizację gospodarstw rybackich, promocję lokalnych produktów
rybnych, dywersyfikację podmiotów sektora rybackiego, wsparcie przedsiębiorców, którzy pośrednio
wpływają na rozwój lokalnych gospodarstw rybackich, np. restauracje serwujące dania z lokalnych
ryb.
Przedsięwzięcie 1.2 – Warunki środowiskowe dla wysokiej jakości produktów rybackich – środki m.in.
na walkę z eutrofizacją wód, odtwarzaniem starorzeczy, zabezpieczaniem potencjału produkcyjnego
lub przyrodniczego obiektów rybackich, walkę z kłusownictwem na stawach hodowlanych.
Przedsięwzięcie 2.1 – Rozwój infrastruktury turystycznej i rekreacyjnej na obszarach rybackich –
środki m.in. na rozwój infrastruktury lokalnej, w tym turystycznej i rekreacyjnej (szczególne
wskazanie na inwestycje usytuowane nad wodami).
Przedsięwzięcie 2.2 – Wzrost zainteresowania kulturą i produktami rybackimi – środki m.in. na
projekty „miękkie”, promujące sektor rybacki, obszary i produkty rybackie, lokalne dziedzictwo
kulturowe, w tym lokalne tradycje kulinarne bazujące na produktach rybnych, środki na działania
związane z kultywowaniem historii lokalnej społeczności rybackiej (np. izby pamięci).
Zachęcamy do obejrzenia broszury informacyjnej dotycząca funkcjonowania priorytetu 3